A piece of the world – Christina Baker Kline

Titlu în engleză: A piece of the world

Autor: Christina Baker Kline

Apariție: 21 februarie 2017

Notă: 4/5

Type: audiobook

În 2016 am citit o altă carte a autoarei Christina Baker Kline, care a fost tradusă și în România, și care se numește Trenul orfanilor. Mi-a plăcut foarte mult și mi-am dorit să mai citesc și altceva scris de ea, așa că am ales A piece of the world.

De această dată însă, în acest roman autoarea a dezvoltat o altă idee, cel puțin la fel de interesantă ca în precedenta. Personajul principal este Christina Olsen, o femeia care toată viața a trăit într-un singur loc, acolo unde s-a și născut: ferma familiei sale din Cushing, o mică localitate din Maine. După moartea părinților, ea a rămas acolo doar cu fratele său, necăsătorit. Christina are o problemă de sănătate care se agravează odată cu trecerea anilor.

În 1948, pictorul Andrew Wyeth o pictează pe Christina într-un tablou cu numele Lumea Christinei, iar această operă devine una din cele mai faimoase opere ale vremurilor. Ceea ce este cel mai interesant, din punctul meu de vedere, este faptul că povestea este reală, tabloul Christina’s World fiind expus în Muzeul de Artă Modernă din New York.

Atunci când era copil, Christina Baker Kline a primit cadou de la tatăl său gravură inspirată din acest tablou renumit. Peste ani și ani, autoarea s-a gândit să pună pe hârtie povestea Christinei Olsen.

Acțiunea romanului A piece of the world se desfășoară pe două planuri. În primul, o vedem pe Christina copil, la sfârșit de secol XIX și o urmărim prin copilărie și adolescență, până la maturitate, în 1938. Ajungem să cunoaștem cum e viața ei la fermă, cum îi este viața cu handicapul de care suferă, cum e îndrăgostită și îi cunoaștem și amărăciunile.

Al doilea plan al romanului are loc în prezent, începând cu 1938 și până în 1948. Andrew Wyeth este un pictor tânăr care ajunge în zona unde locuiește Christina pentru că urmează să se căsătorească cu o fată din zonă. Andrew o cunoaște pe Christina, se împrietenesc și ajunge să picteze tabloul său cel mai faimos.

Totuși, ambele perspective sunt povestite de Christina Olsen, la persoana I. Deși e ușor antipatică, plină de amărăciune, așa cum am menționat și mai sus, eu am reușit să empatizez cu ea și mi-a plăcut.

Recomand romanul Christinei Baker Kline și sper să se traducă curând și în România, pentru povestea faină pe care o spune, inspirată din realitate.

Leave a Reply