Central Park – Guillaume Musso

Titlu in romana: Central Park

Titlu in engleza: Central Park

Autor: Guillaume Musso

Apariție: 27 Martie 2014

Nota: 5/5

Încăperi ferecate

Aceasta carte este una dintre cele mai frumoase carti pe care le-am citit pe finalul anului 2016. Din pacate a trebuit sa aleg si sa ma limitez la doar 10 carti pentru topul despre care v-am vorbit aici.

Am primit aceasta carte de la Editura All, impreuna cu „Gatul girafei”  de Judith Schalansky, pentru recenzie. Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca cele cateva cuvinte de pe site si de pe spatele cartii despre subiectul acesteia mi-au adus oarecum aminte de stilul lui Dan Brown, si acesta a fost argumentul care m-a facut sa o aleg.

Guillaume Musso este un scriitor francez foarte in voga, care a fost denumit „romancierul preferat al Frantei” conform Lefigaro.fr. Pana acum nu am citit nimic scris de acest scriitor, dar am fost placut surprinsa de cum a pus in scena aceasta frumoasa poveste.

Thrillerul „Central Park” ni prezinta pe cei doi protagonisti, Alice Schäfer si Gabriel Keyne intr-un inceput de poveste intrigant si care te acapareaza inca de la primele pagini. Alice este capitan de politie in Brigada Criminalistica din Paris, iar Gabriel este un pianist de jazz american. Ce au cei doi in comun?

Intr-o dimineata se trezesc legati unul de altul cu un set de catuse, in timp ce bluza femeii este patata de sange, doar ca nu e sangele ei, pentru ca aceasta nu este ranita. Geanta, telefonul si alte lucruri ale ei au disparut, iar ea nu isi aduce aminte cum a ajuns in acel parc. Ultimele lucruri pe care si le aduce aminte sunt de seara trecuta cand a iesit cu fetele pe Champs-Elysées.

Gabriel pe de alta parte isi aminteste ca seara trecuta a cantat intr-un club de jazz din Dublin. Iar acum cei doi se afla la cateva mii de km distanta de locurile unde se aflau seara trecuta, tocmai in Central Park din New York.

Incepand din acel moment, cei doi pornesc intr-o adevarata aventura, demna de filmele de la Hollywood, totul in speranta ca vor afla ce li s-a intamplat.

Desi mai simplu pentru ei ar fi fost sa anunte Politia din New York, dat fiind ca Alice este politista, cei doi decid sa elimine aceasta varianta datorita petelor de sange de pe bluza si a pistolului pe care ea il are si nu ii apartine.

Pe masura ce aventura acestora se desfasoara, nu fara piedici, aflam si elemente din trecutul lui Alice, aflam povestea ei si cum l-a cunoscut pe sotul ei, cum l-a pierdut si cum a ajuns in pozitia pe care o detine in cadrul Brigazii de Criminalistica. Istoria ei este una deosebita, care m-a impresionat si mi-a aratat cat de puternica poate fi o femeie.

Toate aceste elemente din trecutul lui Alice, ne fac sa intelegem si mai bine drumul pe care au pornit cei doi protagonisti. Desi pare imposibil, Alice banuieste ca un criminal pe care l-a urmarit mult timp si despre care credea ca este mort, poate  fi implicat in aceasta tevatura.

Marea surpriza o reprezinta deznodamantul povestii lui Alice si a lui Gabriel. Pe mine m-a lasat cu gura cascata, caci nu ma asteptam la un asa final. Asta nu inseamna ca nu mi-a placut, ci dimpotriva. Va asigur ca nici unul dintre voi nu va veti gandi la un asa final dupa tot parcursul pe care il au cei doi.

Dupa ce citesti aceasta carte te poti gandi la trei lucruri: ce poate face cineva pentru a-si atinge scopul, autorul s-a folosit de niste „artificii” pentru a ne surprinde la final cu un asa deznodamant si ca Guillaume Musso are o imaginatie foarte bogata.

Central Park” m-a convins ca trebuie sa mai citesc si alte carti scrise de acest autor, si va recomand cartea, pe care o puteti gasi aici, daca va doriti o carte care sa va tina „in priza” si care sa va surprinda.

 

Leave a Reply