Numele vantului & Teama inteleptului – Patrick Rothfuss

Titlu in romana: Numele vantului & Teama inteleptului (Cronicile Ucigașului de regi)

Titlu in engleza: The Name of the Wind (The Kingkiller Chronicle, #1), The Wise Man’s Fear  (The Kingkiller Chronicle, #2)

Autor: Patrick Rothfuss

Apariție: 27 Martie 2007 & 1 Martie 2011

Nota: 5/5

Încăperi ferecate

“I have stolen princesses back from sleeping barrow kings. I burned down the town of Trebon. I have spent the night with Felurian and left with both my sanity and my life. I was expelled from the University at a younger age than most people are allowed in. I tread paths by moonlight that others fear to speak of during day. I have talked to Gods, loved women, and written songs that make the minstrels weep. My name is Kvothe. You may have heard of me.”

La aceasta saga prima data mi-a atras atentia numele primei carti si mai apoi descrierea. Cronicile ucigasului de regi este o saga cu si despre un muzician, om al strazii, hot, student, magician, erou si asasin. Kvothe insumeaza toate astea si mai mult. Manat de toate povestile care se aud despre el, acesta, deghizat intr-un detinator al hanului Piatra de hotar dintr-un oarecare oras, hotaraste sa isi spuna povestea asa cum e ea in realiate, viata sa, de la care au pornit toate miturile ale omului despre care toti vorbesc dar mai nimeni nu-l cunoaste.

Numele vantului face parte din top 5 cele mai bune carti pe care eu le-am citit anul acesta, impreuna cu cea de-a de-a doua carte din saga Cronicile ucigasului de regi.

Cartea nu e deloc mica, are aproape 800 de pagini, dar pe mine nu m-a plictisit deloc. Trebuie doar sa ii dedicati timpul pe care il merita. Mie mi-a luat aproape 15 zile sa o termin si la putin timp dupa am cititi si urmatoarea carte, Teama inteleptului, care are 1200 pagini

Sentimentul pe care l-am avut atat atunci cand citeam cat si atunci cand am terminat cartea a fost o nevoie permanenta de a sti ce s-a intamplat in continuare cu el, o nevoie pe care sunt nevoita sa o tin ascunsa pana la aparitia volumului 3. Ceva rau se intampla, stiu sigur si imi doresc sa stiu ce e. Sper ca Rothfuss sa publice cat mai repede cartea.

Numele vantului incepe cu viata pe care Kvothe o duce alaturi de Bast, ajutorul sau, in hanul pe care il detine. Primele aproximativ 100 de pagini se centreaza pe acel loc si pot sa zic ca sunt cele mai grele din toata cartea, dar odata ce treceti de ele, va garantez ca nu va mai puteti opri. Kvothe este un personaj foarte bine creat de Patrick Rothfuss. Este foarte destept dar misterios, intotdeauna afli ceva nou despre el. Se baga in problema tot timpul, ceea ce transforma povestea intr-una care te tine atent, si odata ce se rezolva apare altceva si mai difícil si important. Daca la inceput cunoastem un baiat fericit alaturi de familia sa, ulterior il vedem cum isi pierde incredere in oameni si creste pe strada, invatat sa se descurce cu putin in viata sa grea, apoi, incet, participam la o evolutie foarte frumoasa a sa: isi face prieteni si chiar se indragosteste, invata foarte multe lucruri, mai ales in Teama inteleptului, unde din punctul meu de vedere, devine barbat in toata regula, si chiar asa este descris la intoarcerea sa de pe taramurile misterioase.

Pe langa el, mai avem si personaje secundare la fel de importante si frumoase. Denna, o fata pe care o cunoaste in copilarie, repare in viata sa intamplator, intr-un mod cu totul deosebit si atunci cand avea nevoie de cel mai mare ajutor. Bast este ajutorul sau de la han, cel care imi pare ca stie mai mult despre el decat se dezvaluie in carte si care isi doreste sa il ajute sa redevina ce a fost. Mai sunt si prietenii pe care ii intalneste la Universitate si bineinteles Auri, un personaj misterios despre care nu stiu inca ce rol va juca, dar am impresia ca va fi senzational.

Intalnirile cu Denna sunt delicioase, desi mi-as fi dorit sa faca mai mult uneori, sa aiba mai mult curaj. Cred ca si ea astepta asta. Sunt tare curioasa sa vad cum va continua povestea lor de dragoste.
Rothfuss scrie minunat, desi Numele vantului este cartea de debut, nu se observa. Este o carte pentru cititori de fantasy, deci daca sunteti cititori de Harry Potter, Magicienii sau alte asemenea carti. As putea spune ca din acest gen, o egaleaza pe saga Harry Potter fara sa imi para rau. 🙂 Este geniala!

Leave a Reply