The shadow of the wind (The Cemetery of forgotten books #1) – Carlos Ruiz Zafón

la sombra del viento Titlu in spaniola: La sombra del viento (El Cementerio de los Libros Olvidados)

Titlu original: The shadow of the wind (The Cemetery of forgotten books #1)

Autor: Carlos Ruiz Zafón

Apariție:  2001

Nota: 4/5

Umbra vantului este prima parte a seriei Cimitirul cartilor uitate, o minunata poveste ce are in prim plan pe Daniel Sempere. Intr-o dimineata din anul 1945, baiatul este condus de catre tatal sau intr-un loc misterios, unde acesta gaseste o carte ce-i va schimba viata: Umbra vantului de Julian Carax.

Actiunea se petrece in Barcelona in prima jumatate a secolului 20 si ne descrie acest oras minunat prin acest grup de povesti reunite sub titlul Umbra vantului.

Nu citisem nici un detaliu despre aceasta carte, mi-a placut pur si simplu titlul si ca implica ce imi place mie foarte mult: cititul si cartile. La inceput am gasit o poveste care fascineaza prin cimitirul cartilor uitate, prin copilaria lui Daniel Sempere, cu inocenta sa si pasiunea sa pentru carti, traite toate in libraría tatalui sau.

Umbra vantului ii place atat de mult lui Daniel incat incearca sa afle cat mai multe lucruri despre autor si pe masura ce descopera ce i s-a intamplat acestuia, creste si isi traieste adolescenta si in acelasi timp descopera cat de asemanatoare sunt vietile lor. Poate sunt legati prin cartea pe care a luat-o din Cimitirul cartilor uitate sau poate nu…

Imi place personajul lui Daniel dar si tatal sau si ii consider cei mai importanti in aceasta prima parte a seriei. Imi provoaca putina teama Julian Carax pt ca nu prea stii la ce sa te astepti de la el. Un alt personaj pe care l-as pune pe aceeasi treapta ca pe Daniel si tatal sau este Fermin Romero de Torres, creat foarte bine si care aduce un aer tragic dar si comic pe alocuri.

Umbra vantului este o poveste plina de suspans de la inceput pana la final care imbina obiecte si locuri dragi mie si care-mi alina dorul de Barcelona. Recunosc ca atunci cand am ocazia notez locuri si strazi din acest oras pentru a putea sa le vizitez atunci cand ma voi intoarce acolo.

 

Leave a Reply