Promised (Birthmarked #3) – Caragh M. O’Brien

promisedTitlu in spaniola: Prometidos (Marca de nacimiento #3)

Titlu original: Promised (Birthmarked #3)

Autor: Caragh M. O’Brien

Apariție:  2012

Proceded by: Birthmarked, Prized

Nota: 3/5

Dupa ce a trecut prin numeroase aventuri in anterioarele doua parti ale seriei, Gaia va avea de infruntat provocarea vietii ei in ultima parte a trilogiei Birthmaked, Promised. Aceasta continua finalul celei de-a doua carti, Prized, unde Gaia preia conducerea locuitorilor Sailum si ii duce spre Enclave pentru a-i convinge pe Protectori sa ii ajute.

Atunci cand Gaia si oamenii ei ajung intr-un final la Enclave, protagonista isi da seama ca unele lucruri s-au schimbat si nu tocmai in bine. Aceste lucruri pot duce la schimbari de planuri.

Gaia nu mai e de mult copilul din prima parte a seriei, a evoluat foarte mult, a crescut si a devenit o femeie si o luptatoare in adevaratul sens al cuvantului. La fel si Leon, poate prea putin evidentiat in Birthmarked, devine din ce in ce mai apropiat de eroina si lupta cot la cot cu ea pentru cauza propusa. Cei doi frati, concurenti la inima Gaiei, se resemneaza cu alegerea acesteia si continua sa ii fie alaturi.

Promised este o carte de actiune de la inceput pana la final. Te lasa de multe ori cu gura cascata, si are chiar si un moment in care ramai socat si prea stii incotro se indreapta intriga cartii. Pe de alta parte, autoarea are un mod deosebit de a prezenta chiar si personajele negative, caci atunci cand acestea isi expun argumentele dracul nu mai pare la fel de negru si acest lucru te face sa iti pui intrebari si sa gandesti altfel romanele.

Au loc multe scene de dialog pentru obtinerea a ceea ce isi doreste Gaia, ceea ce schimba un pic ideea de lupta pe care o creaza autoarea in cea de-a doua parte a seriei, si  in plus face lucrurile mai indirecte. Imi place ca un are nevoie de multe descrieri pentru a te introduce in lumea protagonistilor.Totusi, cartea se citeste usor, te mentine atent si nu plictiseste. Dar mi se pare ca finalul a fost putin grabit ca si cum ar fi trebuit sa se incadreze intr-un anumit numar de pagini. Ni se da totul deodata si pentru unii dintre noi poate fi greu de digerat.  Cred ca autoarea un a vrut sa se complice si a mers pe cea mai simpla varianta in acest final, lucru care a luat putin din credibilitatea cartii, cel putin in ceea ce ma priveste. Mi-as fi dorit un final altfel pentru serie, unul pe care il si merita, pentru cum se evidentiaza de alte serii distopice.

Leave a Reply