Memoriile unei gheise – Arthur Golden

memoriile unei gheise arthur goldenTitlu in romana: Memoriile unei gheise

Titlu in engleza: Memoirs of a Geisha

Autor: Arthur Golden

Apariție: 23 Septembrie 1997

Nota: 5/5
Încăperi ferecate

Cred ca toti am auzit de cartea asta la un moment dat. Eu am amanat cativa ani citirea ei, caci nu m-am simtit pregatita sa o citesc inainte de anul acesta.
Dincolo de titlu, Arthur Golden ne duce intr-o lume incarcata de istorie si frumusete, in indepartatul orient. Un lucru interesant de mentionat ar fi acela ca, dupa publicarea cartii in 1997, autorul a fost dat in judecata de catre Mineko Iwasaki, pentru defaimare si pentru ca nu a indeplinit conditiile contractului semnat.
Memoriile unei gheise este de departe o carte fascinanta, sincera si care poate atinge niste puncte sensibile in fiecare cititor. Pe mine m-a ravasit.
Protagonista acestei carti este Chiyo, denumita mai tarziu Sayuri, una dintre cele mai faimoase gheise ale Japoniei.
Inca de la primele pagini aflam cateva detalii despre viata lui Chiyo, despre copilaria ei, in casa parinteasca. Dupa un eveniment nefericit, tatal copilei se vede nevoit sa o vanda pe ea si pe sora ei, Satsu. Acestea ajung in Gion, unde vor fi despartite pe neasteptate. Satsu ajunge la un bordel, pe cand mciuta Chiyo ajunge intr-o okiya (o casa unde tinerele se pregatesc pentru a fi gheise).
Termenii japonezi utilizati in carte sunt greoi si nu prea am reusit sa ii tin minte, dar daca voi sunteti pasionati de cultura japoneza si daca sunteti un pic mai familiarizati cu limba, va poate parea fermecator. Mie mi-a cam pus piedici in parcurgerea textului. 🙂
Suntem introdusi in lumea gheiselor odata cu Chiyo, si pe masura ce ea creste si afla ce inseamna aceasta meserie, descoperim lumea dura si in acelasi timp captivanta din Gion.
Este o carte care pe mine m-a socat, prin realitatea povestii prezentate. Nu e o dulce poveste cu o lume minunata, ci o lupta continua pentru faima, suprematie si supravietuire. Mi se pare ca Sayuri are parte de o viata foarte grea si invata inca de mica sa lupte cu greutatile.
Paginile Memoriilor unei gheise nu se citesc ci zboara pe masura ce contureaza o stare de tensiune si te fac sa te intrebi ce mai urmeaza sa se intample.
Dupa ce am terminat cartea, am vazut si filmul, dar nu mi-a placut deloc, lipsesc o gramada de detalii interesante. Va las mai jos trailerul.

Leave a Reply