De veghe in lanul de secara – J.D. Salinger

De veghe in lanul de secara  JD Salinger

Titlu in romana: De veghe in lanul de secara

Titlu in engleza: The Catcher in the rye

Autor: J.D. Salinger

Apariție: 16 Iulie 1951

Nota: 3/5

Încăperi ferecate

O carte ce la prima vedere poate parea usoara si scurta ascunde in paginile ei mult mai multe lucruri importante. De veghe in lanul de secara ne spune povestea lui Holden Caulfield, in orasul New York, un oras care abia se recupereaza dupa razboi.
Holden face o serie de confesiuni sincere, fara nici o ezitare, despre esecul sau in scoala, despre regulile stricte impuse de familia sa traditionalista si despre experienta sa sexuala.
Mi se pare ca desi a fost scrisa in urma cu mai bine de 60 ani, are putea fi considerata aplicabila si azi, pentru ca trateaza subiecte actuale ale societatii, ale individului si ale vietii in general.
Holden e un baiat de doar 17 ani care, nu intelege societatea in care traieste si care la randu-i nu este inteles. Vede o gramada de oameni falsi care formeaza aceasta societate si care nu reusesc sa fie fericiti in adevaratul sens al cuvantului. Cred ca fiecare dintre noi ne-am regasit in persoana lui Holden, cel putin o data in viata.
Totusi, atunci cand am terminat cartea, mi s-a parut ca imi lipsea ceva, ca ar mai fi fost ceva de adaugat la povestea lui Holden, parca a fost lasata neterminata si asta m-a facut sa ii scad nota la final.
Cartea e foarte bine scrisa, fara sa ne dam seama contine multe idei filozofice dar care nu incarca fara rost si care nu dau impresia unei lecturi greoaie. Te invita la reflectare si este scrisa intr-un limbaj juvenil, usor.
In functie de asteptarile pe care le ai de la aceasta carte, ti se poate parea monotona si fara multa actiune, dar trebuie sa fi dispus sa intelegi ce se afla in spatele rebufnirii lui Holden si in spatele comportamentului lui.

Leave a Reply