Lolita – Vladimir Nabokov

Titlu in romana: Lolita

Titlu in engleza: Lolita

Autor: Vladimir Nabokov

Apariție: 1955

Nota: 2/5

Încăperi ferecate

Lolita aduce in prim plan o poveste a carei tema nu-mi place deloc, e prea dura, si cred ca atunci cand am inceput sa realizez incotro merge cartea, am dezvoltat automat un sentiment de respingere in mintea mea. Poate de-asta n-am stiut eu sa descopar ce ascunde cu adevarat, dar parca-mi vine greu sa cred ca o asemenea carte poate fi considerata buna.

Ca personaje, cele mai importante trei ar fi: Humbert, Lolita si Charlotte Haze. Aceasta din urma este o vaduva ce locuieste cu fiica ei Lolita. Ea se casatoreste cu Humbert in urma unui plan pus la care de acesta pentru a nu fi nevoit sa paraseasca casa si sa se indeparteze de Lolita.

Humbert este personajul pe care il urmarim pe intregul parcurc al cartii. Este francez si se muta in Statele Unite ale Americii unde va locui o perioada  in casa lui Charlotte, pana va fi nevoit sa se casatoreasca cu ea pentru a nu o scapa din ochi pe fiica acesteia, pentru care simte o atractie aparte, iesita din comun.

De fapt, el simte atractii deosebite pentru fetite in general, acesta fiind din punctul meu de vedere un subiect foarte delicat de tratat intr-o carte. Nabokov contureaza fin si intr-un mod educat ideea cartii, dar este totusi socant.

Lolita este o fata rebela, cam prost crescuta, caci mi se pare ca mama ei nu se prea ocupa de ea. Cred ca isi da seama de intentiile pe care pe care le are Humbert si dupa moartea mamei sale, incepe o relatie mai „speciala” cu barbatul, ceea ce pe mine m-a scos din sarite, caci nu de putin ori am avut impresia sa ea a alimentat anumite idei si situatii cu Humbert. Desigur, de cele mai multe ori o face din interes, caci Humbert ii face toate placerile.

Nu de putine ori am vrut sa renunt la a mai termina de citit cartea, pentru ca mi s-a parut o reala porcarie, plictisitoare pe alocuri. Chiar nu inteleg cum poate fi atat de faimoasa.

Filmul are si ecranizare, una din 1962 si una din 1997. Eu am vazut varianta din 1997 dar mi-a lasat acelasi gust amar ca si cartea.

Voi ati citit Lolita?

Leave a Reply