Cinder (The Lunar Chronicles #1) – Marissa Meyer

cinderTitlu în spaniola: Cinder
Titlu original:
 Cinder

Autor: Marissa Meyer
Apariție: 3 Ianuarie 2012

Followed by: Scarlet, Cress, Winter

Nota: 5/5

Nu pot sa incep prezentarea acestei prime parti a seriei The Lunar Chronicles fara sa spun ca o sa fiu probabil subiectiva de la inceput la sfarsit pentru ca de la gradinita povestea Cenusaresei mi-a ramas in suflet  si ma visam eu insumi personajul din poveste asa ca m-am simtit la fel de implicate si in povestea Cenusaresei moderne de aceasta data, chiar ceva mai moderna decat realitatea zilelor noastre.

Avem de a face din nou cu o distopie in care se impletesc elemente precum printi, printese, roboti, o boala fara leac si extraterestri. Suna interesant, nu?

Cinder este asa cum sigur ca ati dedus pana acum, prescurtarea numelui Cinderella in traducere Cenusareasa, este pe jumatate cyborg si un foarte bun mecanic, doar ca nu isi aduce aminte o buna parte din viata ei. Pe masura ce trec paginile isi mai da seama de cate ceva si sper ca pana la final sa afle si ea adevaratul, pe care cititorul il intuieste dupa ce pune cap la cap cateva lucruri. Nu imi place foarte foarte mult personajul, mi-as fi dorit sa fie putin mai curajoasa in anumite situatii sau mai cu capul pe umeri dar tinand cont de situatia ei este o protagonista puternica si decisa.

Ideea cartii mi se pare una extraordinara si printre punctele cele mai importante pe care eu le vad in acest roman se afla si ideea ca totul este posibil: cine a zis ca o fata cyborg nu poate dansa cu un print?

Cinder iti aduce zambetul cu fiecare pagina, este sarcastica, amuzanta si putin imprevizibila. Este imposibil sa nu te simti atasat de ea. Senzatille pe care ti le provoaca situatiile in care este pusa adesea, sunt puternice si de neuitat, si parca simti tristetea si durerea ei.

Pentru ca am mentionat mai sus si extraterestrii, ii avem pe cei care locuiesc pe Luna, o civilizatie foarte avansata si de care oamenii de pe Pamant depind intr-o anumita masura.

Este primul roman citit de mine care a pornit de la o poveste pe care toti o cunoastem si care a fost atat de frumos dezvoltata de catre Marissa Meyer. Iar povestile nu se incheie aici. O recomand impreuna cu urmatoarele romane din serie tuturor iubitorilor de povesti din copilarie, tuturor care se mai simt copii visatori in adancul sufletului.

 

 

Leave a Reply