Birthmarked (Birthmarked #1) – Caragh M. O’Brien

birthmarkedTitlu in spaniola: Marca de nacimiento (Marca de nacimiento #1)

Titlu original: Birthmarked (Birthmarked #1)

Autor: Caragh M. O’Brien

Apariție:  2010

Followed by: Prized, Promised

Nota: 3/5

 

Birthmarked este o distopie, deci daca va place seria Divergent sau Delirium exista sanse mari sa va placa si aceasta serie. Ni se prezinta o lume care se usuca, din cauza lipsei apei, devenita mai pretioasa decat aurul. Societatea pe care Gaia Stone o cunoaste si unde traieste este impartita in doua: cei care traiesc in interiorul zidurilor Enclavei si cei care traiesc in afara lor, asa cum este si cazul ei. Gaia, o moasa in devenire, a crescut cu ideea ca datoria ei este, la fel ca si pentru mama ei, aceea de darui bebelusii sanatosi celor din Enclava, chiar daca ulterior nimeni nu mai primeste vesti despre acestia.

Gaia nu face parte dintre cei care ar fi trebuit sa traiasca in orasul din interiorul zidurilor, pentru ca are o cicatrice ramasa in urma unui accident avut in copilaria sa.

Atunci cand parintii ei dispar, pentru ca sunt arestati de cei pe care ii serveau de ani de zile, fata incepe sa-si puna numeroase intrebari legate de sistemul pe care il stie dintotdeauna.

Pusa in fata unor decizii de viata si de moarte Gaia decide sa riste totul pentru cei care i-au dat viata. In drumul pe care porneste nu tot ce afla o va incanta iar viata i se va schimba radical.

Desi am citit cateva distopii (desi nu am scris inca despre toate) imi place ca miezul povestilor este intotdeauna altul si mie chiar imi ridica semne de intrebare legate de incotro se indreapta lumea in care traim.

Birthmarked este o carte care se citeste repede, placuta si mentine cititorul atent, da suficiente detalii legate de cum s-a ajuns in anumite puncte. Am scazut destul de mult punctajul pe care l-am oferit pentru ca nu ma dau in vant dupa personajul principal, chiar mi se pare putin fortata evolutia sa. Totusi finalul este unul surprinzator si care te face nerabdator sa citesti urmatoarea parte.

 

 

 

Leave a Reply