Si caii se impusca, nu-i asa? – Horace McCoy

Titlu in romana: Si caii se impusca, nu-i asa?

Titlu in engleza: They shoot horses, don´t they?

Autor: Horace McCoy

Apariție: 1935

Nota: 4/5

Încăperi ferecate

Aceasta carte face parte dintr-un gen pe care eu nu il citesc de obicei, dar care mi-a deschis apetitul pentru acest gen. Chiar si eu am fost suprinsa de cat de mult mi-a placut cartea, pornind de la titlul ciudat si negru.

In timpul Marii Depresii, multi tineri ca Robert Syverten incearca sa-si gaseasca faima la Hollywood. Robert ajunge sa participe la un maraton de dans impreuna cu Gloria, o tanara obsedata de moarte. Aceasta fixatie a fetei pentru moarte poate fi o piedica spre finalul concursului si castigarea lui.  Pentru Robert, acest maraton reprezinta o modalitate de a castiga bani si faima.

In ciuda faptului ca e o carte destul de scurta, e foarte profunda prin tema aleasa: societatea din America intr-un moment de rascruce, problemele prin care trec, traumele ce ii urmaresc pe oameni, disperarea ce ii insoteste in fiecare minut, condimentata cu lipsa unui viitor.

Acest roman incepe cu o imagine extrem de dura: Robert o impusca pe Gloria, doar pentru ca ea ii cere asta. In timpul procesului, cand judecatorul citeste sentinta, Robert nareaza toata povestea maratonului de dans, pana la momentul uciderii fetei.

Sentinta pe care judecatorul o citeste da titlul fiecarui capitol din carte, si pentru mine, asta da un plus cartii, pentru ca abia la final aflam si deznodamantul sentintei.

M-a impresionat desfasurarea maratonului, mi se pare greu de imaginat ca cineva sa participe si sa reziste atat de mult timp la un astfel de concurs. Perechile participante sunt formate atat din amatori, cat si din persoane care au facut din asta un stil de viata. Toate aceste perechi reprezinta modele ale societatii americane ale acelui moment. Organizatorii profita de seriozitatea cu care trateaza participantii concursul si intind foarte tare coarda.

Recomand cartea atat celor carora le place sitlul cat si celor care isi doresc sa citeasca o carte captivanta si care iti da de gandit. Se citeste repede, intrucat are o multime de dialoguri, multe intre Robert si Gloria, si care ii definesc pe cei doi.

Leave a Reply