#lecturiin2023 și câteva statistici

În 2023 am reușit să citesc în total 111 cărți. Poate multe pentru unii sau poate puține. Nu e o competiție și nu alerg după numere. Însă îmi place să mă joc cu ele și, separat de Goodreads, am ținut o listă în Excel, cu câteva caracteristici de interes pentru mine: genul autorului, data publicării în original, țara de unde e autorul, numărul de pagini sau ore în cazul audiobookurilor, limba în care am citit cartea, formatul în care am citit și așa mai departe. Și acum, a sosit momentul să le pun împreună în niște grafice și fotografii.

Din cele 111 cărți citite, majoritatea au fost în format audio (45), în principal pe Voxa și Audible. Acestea au fost urmate de 43 de cărți în format fizic, paperback sau hardback. Iar ebook-urile au ocupat locul trei, cu 23. Numărul lor a scăzut destul de mult în ultimii ani, de când mi-am făcut o bibliotecă în Olanda și am cumpărat constant cărți. Probabil în 2024 numărul nu va fi cu mult mai mare, dar planul este să citesc cât mai multe cărți din biblioteca mea și să nu mai cumpăr atât de multe cărți.

Majoritatea cărților citite sau ascultate au fost în limba română. 9 au fost în spaniolă și 10 în engleză. Cred că este pentru prima dată când numărul cărților în limba engleză îl depășește pe cel al cărților în limba spaniolă. Posibil ca acest trend să se mențină în acest an, deoarece vreau să citesc mai multe cărți în engleză. Cât despre cărțile în limba română, la numărul acesta au contribuit și audiobookurile în limba română, de pe Voxa.

Douăzeci și opt de țări. Un mix destul de bun, aș zice. Cred că am atins toate continentele, și aceasta cred că este statistica mea preferată. Abia aștept să văd cum mă voi descurca în 2024, mai ales pentru că vreau să ajung la o mulțime de autori noi pentru mine.

Dacă ar fi să fac un top trei al celor mai multe cărți scrise de un autor dintr-o anumită țară, acesta ar fi:

  • Statele Unite ale Americii: 28
  • Marea Britanie: 26
  • România: 15

Pentru cineva care până acum câțiva ani nu citea autori români, mai ales contemporani, cred că este o mare realizare să fi citit 15 cărți ale autorilor români.

Cât despre anul când au fost publicate pentru prima dată, am citit astfel:

  • perioada 1800 – 1899: 2cărți
  • perioada 1900-1999: 18 cărți
  • perioada 2000-2009: 9 cărți
  • perioada 2010-2019: 40 cărți
  • 2020-2023: 42 cărți

Așadar, peste 80 de lecturi au fost destul de noi, publicate după 2010. Poate în 2024 voi ajunge mai des și la clasici.

În cadrul grupurilor de carte din care fac parte #descopărautoriromani, Povești cu Mikelutza și încă unul aici în Olanda, am citit în total 17 cărți. Ca gen literar, ficțiunea și ficțiunea istorică au fost cele mai numeroase, împreună cu thriller și mister și cărțile de non-ficțiune. De altfel, îmi propusesem să citesc mai multe cărți de non-ficțiune în 2023 (fie ele memorii, self-development și self help etc.)

Judecând după genul autorului/autoarei, majoritatea lecturilor mele au fost scrise de femei. Balanța înclină destul de tare în direcția lor și mă bucură, pentru că nu am urmărit treaba asta ci mi-a venit cumva natural.

Pentru mai multe detalii despre titlurile pe care le-am citit în 2023, puteți accessa acest link: Goodreads My year in books 2023.

Cum a fost 2023 pentru voi în materie de lecturi?

Abia aștept să văd cum se va prezenta 2024 pentru mine. Nu am mari planuri, pentru prima dată nu am nici o listă de cărți pe care vreau să le citesc dar, așa cum am menționat, îmi doresc să ajung la mai mulți autori noi pentru mine. Până atunci, lecturi frumoase să avem!

Leave a Reply