Imparatul mustelor – William Golding

imparatul-mustelorTitlu in romana: Imparatul mustelor

Titlu original: Lord of the flies

Autor: William Golding

Apariție: 17 Septembrie 1954

Nota: 3/5

Încăperi ferecate

Imparatul mustelor este de departe o lectura socanta. Cel putin pentru mine a fost, pentru ca spre rusinea mea, nu stiam foarte multe despre carte si ma asteptam la ceva vesel si distractiv.

Totusi analizata indeaproape vedem in Imparatul mustelor o carte profunda, care face o paralela cu comportamentul oamenilor in societate.

William Golding ne spune povestea unor copii, al caror avion s-a prabusit intr-o insula pustie din Oceanul Pacific, la inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial. Acestia au varste cuprinde intre 6 si 12 ani si sunt unicii supravietuitori ai nefericitului accident. Fara adulti, acestia sunt nevoiti  sa se organizeze pentru a putea supravietui pana vor fi salvati.

Conducerea grupul e preluata de Ralph prin intermediul unei scoici. Doar cine avea scoica putea vorbi, deci aceasta reprezinta lucrul care stabileste ordinea.

Urmatorul lucru asupra caruia se pun de acord pustii, este acela ca trebuie sa faca un foc ce trebuie mentinut permanent, pentru a putea atrage atentia navelor si a putea fi salvati.

Problemele incep sa apara cand Jack propune ca atentia sa se indrepte mai degraba spre vanat, pentru a avea de mancare. Impreuna cu o parte din baieti, acesta se distanteaza si impreuna devin salbatici.

Dezordinea incepe sa se instaleze cand baietii care trebuiau sa pazeasca focul, pleaca sa vaneze un porc, focul se stinge si astfel pierd sansa sa fie vazuti de o nava ce tocmai trecea pe langa insula.

Apar conflicte din ce in ce mai puternice, influentate si de existenta unei bestii pe insula, de care majoritatea se tem, desi nu stiu exact ce este.

Baietii mi se pare foarte duri si lucrurile devin chiar foarte grave, si acesta este motivul pentru care am oferit 3/5 pe Goodreads. Nu vreau sa dau mai multe detalii pentru ca poate va doriti sa cititi cartea. Cert este ca finalul este unul la care cred ca nimeni nu se mai astepta.

Fiecare dintre baieti reprezinta un model din societatea de zi cu zi: unul cauta interesul general si apara valorile democratiei, altul este intelectualul, vocea ratiunii si bunului simt si altul reprezinta violenta si salbaticia.

Recomand cartea pentru ca invita cititorul la a reflecta la cea ce se intampla in jurul nostru in zilele noastre.

Leave a Reply