Ferma animalelor – George Orwell

Titlu in romana: Ferma animalelor

Titlu in engleza: Animal farm

Autor: George Orwell

Apariție: 17 august 1945

Nota: 5/5

Încăperi ferecate

Pe George Orwell eu l-am descoperit odata cu ¨O mie noua sute optzeci si patru¨, care mi-a placut tare mult. Voiam sa citesc si ¨Ferma animalelor¨ inca de cand am terminat celalalt roman, dar abia de curand am imprumutat cartea de la o colega.

Operele lui George Orwell trebuie, dupa parerea mea, obligatoriu introduse in programele scolare si citite de toata lumea deoarece, desi au fost scrise cu o multime de ani in urma, se pliaza extrem de bine pe realitatea din zilele noastre.

¨Ferma animalelor¨a fost, asa cum mentiona insusi autorul, un roman ¨contra lui Stalin¨. Critica perioada numita ¨era lui Stalin¨, ilustrand lumea de atunci, conturand-p intr-o ferma unde animalele fac o revolutie si alunga oamenii. Pun astfel stapanire pe locul pana unde de curand munceau pe branci, si continua sa lucreze si sa o gestioneze cat de bine pot, de data asta in interes propriu insa. O buna perioada de timp toate-s bune si frumoase dar, curand porcii intorc lucrurile in favoarea lor. Modifica cele sapte porunci scrise dupa ce i-au alungat pe oameni, intra in casa, consuma alcool, dorm in pat si fac schimb de marfuri cu oamenii de la alte ferme, lucruri de neconceput la inceputul revolutiei.

Sentimenele care m-au incercat in timpul scurtei lecturi (e o carte care se citeste usor, scurta) au fost amuzamentul dar si socul, generat de intorsatura lucrurilor si reactiile anumitor personaje.

Pana si intre porci apar discutii si, curand Napoleon il alunga pe Snowball de la ferma. Acesta din urma se transforma in sursa tuturor problemelor si dezastrelor ce se petrec la ferma. Totul este insa doar un plan inchipuit de Napoleon care e insetat si nebun de putere si simte nevoia de a da vina pe cineva pentru ce se intampla rau. Acestea sunt insa efectele unei proaste gestionari si a minciunilor porcilor.

M-a enervat naivitatea unor animale de la ferma si faptul ca ei continua sa creada orbeste in porci, doar putini punandu-si intrebari, asa cum se intampla si in jurul meu tot mai des.

Cred despre ¨Ferma animalelor¨ ca ar putea sa trezeasca niste semne de intrebare in mintea noastra si de aceea o recomand. Sa nu uitam sa privim in trecut si in prezent la ceea ce a facut si face socialismul si oamenii care-si doresc puterea si sa incercam sa ne facem un viitor mai bun, corect, un viitor in care sa avem mintea limpede si ochii bine deschisi si sa nu ne lasam orbiti de cei din jur.

Tineti minte ca regula de mai jos nu trebuie sa se aplice in nici o situatie!

Leave a Reply