Femeile care au renuțat la bărbați – Karine Lambert

Titlu în franceză: L’immeuble des femmes qui ont renoncé aux hommes

Autoare: Karine Lambert

Apariție: 7 mai 2014

Notă: 3/5

Femeile care au renunțat la bărbați de Karin Lambert este un roman despre femei, așa cum o spune și numele. Această carte spune povestea a cinci femei care, din motive diferite, au renunțat la a mai crede în dragoste și implicit în bărbați.

Trei din femei locuiesc într-o clădire care aparține celei de-a patra, Regina, o fostă balerină ajunsă la bătrânețe. Lor li se adaugă și o a cincea, Juliette, care este cea mai tânără și care, spre deosebite de celelalte, nu a renunțat la iubire. Ba ea are mai mult ca niciodată nevoie de iubire, întrucât toată viața a simțit lipsa afecțiunii părinților săi și s-a simțit ca un intrus în relația lor.

Regina refuză să iasă sau să fie văzută prea mult, deoarece nu dorește ca nimeni să o vadă în starea în care a ajuns după succesul de care s-a bucurat toată viața. Giuseppina este o altă locatară a clădirii Reginei. Ea este de fel din Sicilia și a făcut parte dintr-o familie de bărbați care i-au făcut tot timpul viața un calvar, începând cu frații și tatăl ei și continuând cu soțul acesteia.

Simone a avut un copil din flori, Diego, care a ajuns la maturitate iar ea nu își dorește să-și dedice viața altui bărbat iar Rosalie, este căsătorită dar, soțul ei a părăsit-o și îi trimite o scrisoare din când în când.

Pe cele cinci le leagă nu doar faptul că locuiesc în aceeași clădire și trebuie să țină cont de regula impusă de Regina cu privire la bărbați, singurul acceptat în interior fiind un motan, ci și faptul că ajung să lege o prietenie și să își construiască o rutină împreună.

Femeile care au renunțat la bărbați este un roman lejer, ușor de parcurs, perfect pentru o zi de vară în care, cu excepția poveștii Juliettei, nu se intră prea mult în viețile celorlalte femei. Deși autoarea a conturat niște personaje plăcute și interesante, ea evită să intre prea mult în detalii, întrucât romanul ar fi devenit unul mult mai lung și încărcat emoțional. Se menține astfel o linie de umor și pozitivitate în ciuda greutăților prin care trec doamnele.

Recomand această carte despre femei nu doar femeilor. Cred că este o lectură potrivită oricui își dorește să citească un roman protagonizat în întregime de femei dar, unde bărbații sunt totuși omniprezenți.

Leave a Reply