Secretele somnului profund si revigorant – Nerina Ramlakhan

Titlu in romana: Secretele somnului profund si revigorant

Titlu in engleza: Fast Asleep, Wide Awake: Discover the secrets of restorative sleep and vibrant energy

Autor:  Nerina Ramlakhan

Apariție: 2016 USA/ 2017 Romania

Nota: 4/5

Ce parere ai de cartile de dezvoltare personala? Pentru unii sunt precum manelele pentru muzica clasica. Si eu aveam o parere nu prea buna despre astfel de carti dar in timp, am invatat ca te pot ajuta. Dintr-o astfel de carte am invatat de exemplu ce este gandirea laterala  si cum te poate ajuta chiar in viata de zi cu zi.

Daca suntem colegi de trib, – oameni ce desi se aseaza pe la 10.00 in pat (uneori) pana la ora 1-2:00 cand adorm au pe spate fiecare cm patrat din pat – atunci cartea asta e pentru tine. O poti citi si daca dormi ca un bebelus, contine si recomandari de viata, in general.

Nu cred in reteta perfecta pentru somn si asta pentru ca le-am incercat pe toate si n-a reusit nimic. Pana acum. Ba la un moment dat am discutat si cu un psiholog pe tema asta si degeaba, nu m-a ajutat cu somnul. Pana acum.

Cartea aceasta promite insa mult, am inceput sa aplic o parte din sfaturile din carte si am vazut o imbunatatire, dorm mai bine si ma simt mai odihnit. Nu dorm mai mult, dar somnul este mai odihnitor.

Primul sfat pe care l-am primit si aplicat a fost sa nu ma mai stresez cu privire la somn. Cand am primit cartea, pentru ca am primit-o, n-am cumparat-o, eram intr-o perioada foarte urata si ajunsesem la disperare. In capul meu se repeta constant nu pot sa dorm, nu pot sa dorm, nu voi dormi niciodata bine samd. Ma repet, ajunsesem la disperare, la propiu.

Ca si depresia, si somnul sau lipsa lui e o chestie pe care ar trebui s-o luam serios in considerare. Nu pare deloc important dar lipsa somnului face ravagii in organismele noastre, parere intarita si de cartea de fata, la fel zice si doctor Nerina.

Sunt si sfaturi mult mai practice. Pana sa ajungi la niste instrumente clare pe care sa le aplici, sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i respecti. N-ar trebui sa fiu spoiler dar poate te ajuta si pe tine cartea.

Doctor Nerina recomanda asa:

– sa mananci dimineata, la circa 30-45 de minute dupa trezire;

– sa o lasi moale cu cafeaua si cofeina;

– sa lasi telefonul, tv-ul, tableta etc. si orice cu lumina albastra cu 1 h inainte de culcare; citeste o carte mai bine;

– sa dormi 4-5 zile pe saptamana inainte de ora 12:00;

– bea cel putin 2 litri de apa pe zi, de preferat alcalina.

Pana sa termin cartea eu am aplicat cel putin in parte sfaturile de mai sus si s-au simtit, inca de la inceput. Cel mai important? Relaxeaza-te, nu te mai gandi ca nu dormi, ca nu vei dormi in veci, daca faci asta in continuare.

Apoi, sfatul cu tehnologia se aplica la fix. Daca de exemplu ti-ai propus sa adormi la 11:00, atunci pe la 10:00 inchizi tv-ul, pc-ul, tableta, telefonul etc. Nu te mai uiti deloc la telefon, nici macar o singura data. De ce? Pentru ca ecranul albastru suprima secretia de melatonina, hormonul somnului gen. Deci e de ajuns sa te uiti o singura data si gata, se duce somnul.

Ca atare, mergi pe incredere si arunca tehnologia inainte de culcare. Un somn bun este medicament, te simti altfel dimineata, muncesti altfel, traiesti altfel.

Aaa inca ceva, sa renuntam la prostiile cu insomniile sunt ereditare si chestii de genul. Nu sunt. Cand erai mic, dormeai ca un bebelus, mai ales dupa ce te duceai la fotbal si din astea. Pe masura ce ai crescut, ti s-a dus somnul pentru ca: griji, stres, munca etc.

Bine ai venit maturitate, adio somn. Este insa o bola vindecabila, conditia primordiala este sa ai incredere. Ai incredere in tine in primul rand, crede va ti se va schimba somnul, apoi ai incredere in aceasta carte si aplica sfaturile de acolo.

Articol scris de InfraSunete, scriu despre carti pe blogul meu Scriitori Romani Contemporani la rubrica Esenta de Carte. 

Leave a Reply