Muzicantii de bronz – Liliana Gabroveanu

Titlu in romana: Muzicantii de bronz

Autor:  Liliana Gabroveanu

Apariție: Februarie 2016

Nota: 4/5

Încăperi ferecate

Pe doamna Liliana Gabroveanu am avut ocazia sa o cunosc pe Facebook, cand mi-a scris si m-a intrebat daca as vrea sa organizez un concurs cu cartile dumneai si mi le-a oferit. Din pacate, am intarziat destul de mult lectura acestora dar, trebuie sa recunosc ca starea de spirit pe care o am zilele astea cred ca este potrivita acestor povesti, cu iz de istorie dar si modern, scrise din punctul meu de vedere ca amintiri.

Muzicantii de bronz contine cateva texte de proza scurta ce trateaza subiecte din viata oamenilor, evenimente pe care le putem intalni si in viata noastra sau printre apropiatii nostri. Numele acestor povestiri sunt: Muzicantii de bronz, care a dat si titlul cartii, Croaziera, Afrodita, Rasul citadin, Tradarea, Fagotistul singuratic, Arhiva de masti, Apocalipsa morala, O cafea la mall, 22 decembrie 1989, Violoncelul, Movila de nisip si Plasmuirea.

Cartea incepe povestea lui Ion, un om al strazii. Pare, nu-i asa, un subiect extrem de sensibil si pe care nu multi si-ar dori sa il intalneasca intr-o carte, pentru ca vedem zi de zi in drumul nostru spre locul de munca sau spre locul unde avem de rezolvat o problema, o multime de astfel de oameni. Dar, asa cum unii dintre voi stiti deja, mie imi plac cartile care spun povesti inspirate din realitate si care ne palmuiesc. Asa e si povestea lui Ion, care ajunge sa locuiasca intr-un parc si sa primeasca de mancare din mila. Odata cu intrarea lui ii parc, atentia ii este atrasa de o statuie cu doi copii muzicanti, care-l vor insoti pe Ion in noaptea de Craciun si ii vor alina singuratatea.

Croaziera ma face sa ma simt ca si cum as fi intrat in amintirea unei persoane, si am vazut fix o aventura pe care respectiva persoana a tinut-o minte toata viata. Sa nu mai spun ca reprezinta o intoarcere intr-o perioada demult apusa.

Afrodita este povestea Violetei, o fata de la tara, maritata cu vecinul, dar care a fost ambitioasa si a reusit in viata. Acum este o femeie de patruzeci de ani, singura, caci a scapat de sotul pe care-l simtea ca o piatra de moara, si e gata sa isi gaseasca jumatatea. Doar ca pasiunea nu inseamna neaparat si iubire pentru totdeauana si planurile ii sunt stricate, ceea ce o transforma intr-o femeie fara mila.

Va invit si pe voi sa descoperiti restul povestilor cuprinse in aceasta carte. Liliana Gabroveanu cred ca este singurul autor roman pe care l-am citit anul acesta, dat fiind ca citesc numai autori straini (nu-mi fac curaj sa intru cu mai mult avant in scriitorii romani). Sunt de parere ca este un autor bine ales cu care sa incepeti sa lecturati literatura romana contemporana, pentru ca nici un altul nu poate reda la fel de bine ca un roman perioade din trecutul nu foarte indepartat , dar pe care nu avem cum sa le cunoastem sau amintim, fie ca eram prea mici, fie pentru ca nu le vom regasi cu acelasi farmec in carti de istorie.

Leave a Reply