Eu sunt Malala – Malala Yousafzai

Titlu in romana: Eu sunt Malala

Titlu in engleza: I am Malala

Autor: Malala Yousafzai

Apariție: 2013

Nota: 5/5

Încăperi ferecate

Probabil fiecare dintre noi a auzit macar o data despre Malala. Pentru cine inca nu stie cine este Malala Yousafzai, o sa mentionez ca ea este cea mai tanara persoana nominalizata la Premiul Nobel, si a castigat Premiul Nobel pentru pace in anul 2014. Motivul este unul mai mult decat bine meritat: este un simbol global al luptei pentru dreptul la educatie al fetelor. Lupta pe care a dus-o, si in care l-a avut partener si pe tatal ei, era sa o ucida, intrucat ea a fost tinta unui atac al talibanilor.

In anul 2013 a aparut cartea “I am Malala”, o autobiografie pe care a scris-o ajutata de Christina Lamb, o jurnalista engleza. In cartea sa, Malala ne prezinta viata sa de zi cu zi, dar si elemente din istoria tarii si familiei ei. Nu putine au fost sacrificiile si problemele pe care le-au avut de infruntat cei din familia ei, pentru ca ea si alti copii sa poata merge la scoala.

Malala a locuit impreuna cu apropiatii ei, in nordul Pakistanului, in valea Swat, mai exact in orasul Mingora, un oras oarecum independent si a carui populatie e in principal formata din pastuni. Cartea e impartita in cinci parti, fiecare dintre ele aducand noi informatii despre tot ce se intampla in orasul unde ea locuieste si in imprejurimi. Cunoastem astfel traditiile si obiceiurile pastunilor si modul lor de viata, unul pe care eu nu pot sa il cataloghez decat foarte greu si dur. Cum altfel am putea numi faptul ca pentru majoritatea pastunilor nasterea unei fetite in familie, e o zi trista. Din acest punct de vedere, Malala a avut noroc intrucat tatal ei i-a fost mereu alaturi.

Ce am invatat din experienta Malalei? Pe langa faptul ca trebuie sa lupti pentru visele tale si sa nu permiti nimanui sa-ti fure drepturile, mi s-a confirmat inca o data ca doar educatia poate deschide ochii oamenilor, ca dreptul la educatie il avem cu totii, indiferent de suntem femei sau barbati.

In contextul in care unii copii sunt impuscati sau rapiti, pentru a fi impiedicati sa studieze, altii sunt prea lenesi sa se deranjeze sa mearga la scoala si sa invete, desi au toate conditiile. Avem obligatia de a studia, si de a lupta alaturi de Malala pentru dreptul la educatie al celor care nu il au in acest moment. Si nu pot decat sa simt furie pentru toti tinerii din jurul meu, care nu dau doi bani pe scoala si care nu-s in stare sa ia un amarat de examen de bacalaureat.

Fata asta a primit un glont in cap pentru ca vrut sa mearga la scoala, si pentru ca ea si familia ei au ajutat alte fete sa mearga la studii. Si totusi, nici macar asta nu a oprit-o! Ce ii opreste pe tinerii din Romania?

Noi suntem norocosi, traim intr-o parte a lumii unde avem o gramada de drepturi si de libertati, putem sa spunem orice gandim, fara sa ne fie frica de moartea de la colt de strada. “Eu sunt Malala”, este o lectie de viata pentru fiecare dintre noi, ar trebui sa fie o sursa de inspiratie si de putere, pentru a putea lupta contra celor care fura dreptul la educatie al copiilor.

Leave a Reply