Top aplicații pentru cititori: Goodreads, Storygraph, Fable și Bookmory

Într-un articol anterior am povestit câte ceva despre Goodreads și am oferit câteva trucuri despre cum putem fi mai organizați pe această aplicație. În același timp, am menționat că folosesc și alte aplicații similare, cum sunt Bookmory, StoryGraph sau Fable, dar că rămân fidelă Goodreads, nu doar pentru că am creat contul în 2013 dar și pentru că pentru mine rămâne cea mai completă și apropiată nevoilor mele. În acest articol, o să compar Goodreads cu alte aplicații pe care le-am menționat.

Accesibilitate

Goodreads poate fi accesat atât pe site de pe un computer sau tabletă, cât și ca aplicație mobilă. Cred că acesta este cazul și pentru StoryGraph. Bookmory și Fable sunt însă disponibile doar sub formă de aplicație mobilă. Pentru mine important să îmi pot accesa profilul și de pe computer, deoarece, în cazul Goodreads, ai posibilitate să faci niște lucruri în plus în varianta de pe site, așa cum am menționat în articolul trecut.

Costuri

Din punctul meu de vedere, un avantaj semnificativ al Goodreads este acela că a rămas gratuit. Din câte știu eu, nu sunt opțiuni de plată sau abonament în schimbul cărora poți avea acces la anumite specificații. Însă acest lucru ar putea fi văzut și dintr-o perspectivă negativă, în sensul că îmbunătățirile aduse sunt puține și încete.

Storygraph oferă o opțiune gratuită dar și un plan contra cost, care se numește plus, și care costă 3.99 euro pe luna sau 39.99 euro pe an. În schimbul acestor plăți, primești mai multe statistici dar și prioritate în caz că ai nevoie de suport tehnic.

Bookmory are o variantă gratuită, de bază și una premium. Costul pentru premium este de 3,49 euro pe lună sau 30,99 euro pe an dacă optezi pentru abonamentul anual, și îți elimină reclamele pe care le ai din când în când în varianta gratuită și îți oferă și posibilitatea tuturor statisticilor disponibile, precum și posibilitatea de a elimina limitarea privind extrasele din text sau diverse teme.

Fable are o variantă gratuită și una premium, care se numește Fable Plus și costul este de 6,99 euro pe lună sau 59,99 euro pe an dacă optezi pentru un abonament anual. Din ce am văzut este disponibilă momentan doar pentru utilizatorii Apple, de unde am dedus că utilizatorii Android au doar varianta gratuită. În ceea ce privește diferențele dintre varianta gratuită și cea plus, poți să îți setezi diverse țeluri săptămânale și lunare, să ții o evidență a paginilor, zilelor și cărților, primești feedback de la aplicație (motivație..?) precum și statistici cu privire la obiceiurile tale de lectură și preferințele tale de-a lungul timpului. În plus, îți oferă stickere, iconițe personalizate pentru aplicație, nu ai parte de reclame și ai un badge special pentru profilul tău, care indică faptul că ești utilizator de Fable plus. Câteva dintre specificațiile menționate mai sus sunt disponibile și pentru varianta gratuită, cum ar fi câteva statistici, detalii despre reading goalul tău, care sunt cele mai citite genuri literare ale tale în anul curent, cei mai citiți autori în anul curent, și care e average ratingul pe care l-ai acordat cărților citite.

Rating

Din punct de vedere ar ratingului, pe Goodreads putem oferi stele de la 1 la 5, fără jumătăți sau sferturi. Și aici apare plusul celorlalte aplicații: Bookmory oferă posibilitatea să notezi cu jumătăți de stea iar pe Storygraph și Fable poți oferi și sferturi de stea. Pe mine nu mă deranjeză lipsa jumătăților sau sferturilor de stea de pe Goodreads, pentru că m-am obișnuit, însă uneori ofer jumătăți de stea pe Fable și Bookmory. Asta înseamnă că ratingul meu poate fi ușor diferit în Goodreads față de celelalte două aplicații la final de an .

Liste

Goodreads vine cu 3 liste predefinite: want to read, currently reading și read (ce vreau să citesc, ce citesc în prezent și citite). Poți să creezi și alte liste sau mai bine zis tag-uri, pentru că, de exemplu, poți să ai o carte în want to read și să o adaugi și într-o listă numită wishlist, dacă îți dorești să o cumperi. După care, odată achiziționată, o poți muta într-o listă numită owned sau in my library. Și chiar dacă o vei muta din want to read în currently reading și apoi în read, ea va continua să rămână în celelalte liste selectate (sau tag-uri). De asemenea, poți crea alte liste de sine stătătoare, cum ar fi una pentru cărțile la care ai renunțat. Am explicat cum poți face asta aici.

Bookmory vine și el cu niște liste prestabilite, care se crează pe măsură ce adaugi cărți: currently reading, To read, Read sau Gave up (pentru cărțile pe care le abandonezi). Odată adăugate în To read, cărțile vor apărea pe pagina principală, sub titlul Books to read later. În plus, cu ajutorul aplicației, poți alege random următoarea ta lectură.

Și Storygraph are o serie de liste predefinite: to read, currently reading, read, did not finished. Aceleși sunt disponibile și pe Fable. Poți să creezi și alte liste customizate nevoilor tale.

Interacțiune socială și recenzii

Goodreads și Fable îți dau posibilitate să faci parte din diverse grupuri sau să faci postări (Fable) și recomandări direct unei persoane (Goodreads). Bookmory nu are opțiunea niciunei interacțiuni sociale. În schimb, Bookmory îți oferă posibilitatea să îți faci notițe pe măsură ce citești. În cazul StoryGraph această opțiune este limitată, în sensul că îți poți crea cluburi de lectură, buddy reads sau readalongs la care poți participa. Totuși cred că opțiunea referitoare la cluburile de lectură este posibilă doar între tine și prietenii tăi.

Cât despre recenzii, acestea sunt publice pe Goodreads, Fable și StoryGraph dar nu ai această opțiune pentru Bookmory, sau nu am gasit-o eu. Oferi doar un rating și cam atât.

Sincronizare

Goodreads poate fi sincronizat pe toate dispozitivele tale. Fie că deții două telefoane, o tabletă, un laptop/calculator și chiar un Kindle, toate vor fi actualizate odată ce faci o modificare. Același lucru este valabil pentru Fable și StoryGraph însă, nu același lucru îl pot spune despre Bookmory, care merge doar pe un dispozitiv. Poți face oricând un back-up, pe care să îl folosești de pildă pe un nou telefon, însă aplicația nu permite actualizarea în timp real pe toate dispozitivele.

Adăugarea de noi ediții

Despre cum putem face asta pe Goodreads, am vorbit în articolul deja menționat, însă se pare că nu ar fi imposibil pentru cei care nu sunt librari Goodreads, să adauge ediții în limba română. Pe Bookmory cred că este cel mai ușor să adaugi ediția dorită. Pur și simplu cauți cartea după titlu și dacă nu o găsești sau nu e în ediția pe care o dorești, adaugi coperta, titlul, autorul, numărul de pagini și alte detalii și e gata instant. Dezavantajul este că nu ai nici un fel de legătură cu originalul sau alte ediții ale acelei cărți și nici nu există o pagină a autorului.

Pe Fable poți să ceri adăugarea unei cărți. Trebuie doar să selectezi opțiunea și să completezi un formular unde date precum titlul, autorul, ISBN și un link unde găsim cartea sunt cerute. Totuși mi se pare că nu funcționează întotdeauna, sau poate nu mă pricep eu foarte bine.

În cazul StoryGraph, poți să ceri adăugarea unei noi ediții și cred că se face totuși legătura cu alte ediții și cu pagina autorului. În cazul în care imporți biblioteca din Goodreads, unele ediții în limba română pot fi create ciudat. De exemplu, Toate culorile întunericului de Chris Whitaker avea pe Goodreads și traducătorul și a fost importat ciudat în Storygraph: vezi poza atașată.

Statistici

Probabil cel mai sensibil subiect pentru cititorii cărora le place să se uite la cât, cum și când au citit, statisticile oferite de Goodreads au fost în mod constant un motiv de critică. De altfel, din cauza acestora a și pierdut teren in fața celorlalte aplicații, întrucât atât StoryGraph cât și Fable oferă statistici cel puțin interesante și atrăgătoare vizual.

StoryGraph oferă diverse diagrame colorate care îți indică moodul cărților citite (în funcție de votul cititorilor), cât de rapid sau încet este ritmul de citire al cărților, în ce format ai citit, cât de multe cărți sub și peste un anumit număr de pagini ai terminat, câte au fost de ficțiune și câte de non-ficțiune și ce genuri literare sunt mai des întâlnite în gusturile tale dar și altele.

Fable are și el câteva diagrame la fel de colorate și animate. Câte cărți ai citit în total, și în fiecare lună de până acum, care e cel mai citit gen literar, ratingul mediu și cel mai citit autor. Cam acestea ar fi opțiunile în versiunea gratuită.

Bookmory are și el statistici: câte cărți ai citit în total, o statistică după numărul cel mai mare de pagini, după formatul în care ai citit, autor și chiar editură.

Goodreads îți zice și el câte cărți ai citit în total, câte pagini ai citit anul acesta, care a fost cea mai lungă și cea mai scurtă lectură, cum sunt încadrate în funcție de rating, dar și o statistică în funcție de anul original al publicării. De altfel, am povestit mai multe și aici.

Concluzie

Au fost câteva zile bune de folosit în paralel aceste patru aplicații. Fiecare are ceva ce îmi place dar, dacă ar fi să elimin una pe loc ar fi StoryGraph. Am mai avut-o o dată și am șters contul după câteva zile. Mi se pare că nu reușesc să mă obișnuiesc cu ea, chiar dacă i-am mai dat o șansă. Mi se pare că ar trebui să investesc timp să aranjez cărțile așa cum îmi doresc, și să încerc să elimin erorile.

La Bookmory lucrul meu favorit este opțiunea de a descărca lunar un calendar cu ce cărți ai terminat, și în ce zi le-ai terminat. Este ceea ce folosesc pentru a împărtăși pe instagram story. Și acesta este motivul pentru care nu renunț la această aplicație, pentru că îmi place cum arată și ce opțiuni oferă. În rest, nu prea folosesc alte lucruri, nu am liste cu ce vreau să citesc în viitor sau cu ce cărți dețin.

Fable mi se pare cel mai tineresc, dacă-mi este permisă această exprimare. E vesel, colorat și amuzant dar chiar îl văd mai degrabă orientat (momentan) către un public mai tânăr. Motivul pentru care fac această afirmație este legat de opțiunea de a crea rafturi (shelfies) dar și felului în care arată partea de reading goal și statisticile. Posibil să îl țin până la final de an, din curiozitate, și apoi să renunț la el, întrucât nu mi se pare că îmi aduce ceva în plus, ținând cont că nu sunt neapărat interesată să particip la cluburi de carte și că nu găsesc neapărat ușoară opțiunea adăugării ediției care mă interesează. Ce îmi place în schimb este că poți să citești unele cărți în aplicație și să se updateze automat pe măsură ce avansezi. Cred că este mai ales cazul cărților clasice care devin gratuite după un anumit număr de ani.

Goodreads rămâne momentan cu mine. Îmi este cel mai ușor să aleg sau să adaug edițiile care mă interesează, legăturile cu originalul și pagina autorului sunt făcute automat sau o pot face chiar eu în cazul în care e o eroare (prin opțiunea combine editions). Cât despre statisticile care îmi lipsesc, ei bine, le fac eu într-un fișier excel iar la final de an, unora le dau culoare și formă cu ajutorul Canva.

Leave a Reply