Tăcerea femeilor – Pat Barker

Titlu în engleză: The silence of the girls

Serie: Women of Troy

Autor: Pat Barker

Apariție: 2018

Notă: 4/5

Tăcerea femeilor de Pat Barker este cea mai recentă lectură de la clubul de carte Povești cu Mikelutza, pe care îl puteți găsi pe Discord dând click aici. O aveam pe lista de cărți de citit de foarte mult timp și m-am bucurat că am ales-o. În ultimii ani, am observat că poveștile inspirate din mitologia greacă au devenit tot mai populare. Am citit și eu Circe și Cântul lui Ahile de Madeline Miller iar Tăcerea femeilor mi-a adus aminte de aceasta din urmă.

Pe lângă războinicul Ahile și prietenul lui, Patrocle, Tăcerea femeilor ne aduce în prim plan poveștile femeilor care au devenit sclave după cucerirea orașului în care se aflau, și uciderea bărbaților, fiilor, taților și fraților lor. Printre ele se află și Briseis, care vede cu ochii ei cum rudele-i sunt ucise și care, mai apoi devine concubina lui Ahile. Cunoaștem prin ea poveștile mai multor femei care-și iubesc și urăsc călăii în același timp. Devin mame ale copiilor criminalilor soților lor. Briseis îi urăște așa de mult încât, la un moment dat crede că aduce ciuma printre soldați cu ura ei.

Briseis are un sentiment aparte pentru Patrocle, care-i devine foarte apropiat, ca un prieten, și ajunge să se apropie și de Ahile și el de ea, până când ea devine pion între el și regele care conduce acest război. De-atunci, lucrurile iau o turnură neașteptată, alimentată de orgolii și terminată în tragedie, așa cum probabil știți dacă ați citit vreodată despre Ahile și Patrocle.

Mi-a plăcut că s-a dat un punct de vedere femeilor, suferințelor și puterii lor prin Briseis și femeile aproape de ea în acel câmp de luptă. Mi-a plăcut legătura dintre Briseis și Patroclu și l-am disprețuit pe Ahile dar mai ales pe cel ce i-a luat-o pe Briseis. Din păcate, femeile erau tratate ca obiecte, erau doar sclave pe care le pasau de colo colo.

Sunt curioasă de următoarele volume ale seriei din care face parte Tăcerea femeilor pentru că eu n-am citit Legendele Olimpului în întregime și-mi doresc să le descopăr acum, prin ochi de adult și din punctul de vedere al unei femei.

Leave a Reply