Accidentul – Mihail Sebastian

Titlu in romana: Accidentul

Autor:  Mihail Sebastian

Apariție: 1940

Nota: 4/5

Încăperi ferecate

Mihail Sebastian este pseudonimul folosit de Iosif Hechter. “Accidentul” a fost publicat prima data in 1940 si este un roman de dragoste ce mi-a fost oferit de cei de la Libris. Am solicitat un scriitor roman, deoarece nu prea am mai citit literatura romaneasca in ultimii ani si mi s-a parut o idee buna sa incep cu Mihail Sebastian, intrucat auzisem laude atat despre “Accidentul” cat si despre “Orasul cu salcami” pe care s vrea sa-l citesc curand.

Imi pare ca romanele din perioada interbelica au un iz romantic, fermecator. Parca suntem imbatati cu acele cuvinte folosite de scriitori. Cel putin asta este senzatia pe care mi-a oferit-o mie “Accidentul“. Parca am fost intr-o continua visare pe intreaga lecturare a acestui roman.

Actiunea incepe cu un accident de tramvai, al carei protagonista este Nora, o tanara profesoara de franceza. Practic accidentul este cel care va face posibila intalnirea tinerei noastre cu barbatul misterios care o va conduce acasa.

Din acel moment, viata celor doi nu va mai fi aceeasi. Paul, misteriosul om ce o insoteste pe Nora acasa, e atat de pierdut in ganduri inca nu-si da seama ca in ziua accidentului el implineste 30 ani. Va avea parte de o aniversare la care cel mai probabil nu se astepta, pentru ca a doua zi minte sa-i fuga din nou la pictorita Ann.

Pe aceasta din urma o intalnim pana aproape de finalul romanului doar in gandurile lui Paul, si o cunoastem prin prisma amintirilor acestuia. Inevitabil cititorul va simti fascinatie si antipatie pentru acest personaj, atat de prezent si totusi absentin viata lui Paul.

Nora si Paul pleaca intr-o vacanta la munte, in incercarea de a-l indeparta pe barbat de melancolia in care a cazut. Aventura celor doi nu va fi deloc simpla. Femeia se transforma in salvator atat pentru barbatul care a ajutat-o dupa accident cat si pentru cei care le vor oferi cazare.

Imi place Nora dar nu am reusit sa inteleg nevoia ei de a-l salva pe Paul. Acesta imi este si antipatic dar si simpatic pe alocuri. Nu am reusit sa inteleg cum de nu-si dadea seama ca e cazul sa spuna stop si sa mearga mai departe pe drumul lui. Pentru un barbat e greu de crezut ca-i atat de pierdut in dragoste si viata la 30 ani.

Majoritatea actiunii se petrece intr-un scenariu de basm, si asta mi-a placut cel mai mult. Parca eram si eu alaturi de ei. Sfarsitul mi-a placut la fel de mult si va recomand si voua cartea. Mihail Sebastian are un mod interesant de a scrie si de a te capta cu povestile lui.

Mi-a ramas in gand: “Viata incepe mereu.”

Leave a Reply