Ruta Sepetys la Bucuresti

20161023_185016Despre vizita Rutei Sepetys la Bucuresti am aflat de la Serial Readers si m-am gandit ca nu ar fi rau sa particip dat fiind ca ¨Printre tonuri cenusii¨ mi-a atras atentia inca de cand am aflat de ea, intr-un unboxing  facut de Irina . Am avut ocazia sa o si zaresc la finalul evenimentului si am vorbit putin cu ea. Eu o urmaresc pe Youtube cam de o luna de zile si imi place tare mult cum vorbeste.

Revenind la subiectul, vineri, 21 octombrie m-am prezentat la Libraria Humanitas din Cismigiu, unde a avut loc evenimentul de lansare.

Pentru cei care nu stiu, ¨Printre tonuri cenusii¨ spune povestea Linei si a familiei sale. In Lituania anului 1941, viata ei se schimba radical intr-o seara. Lina, mama si fratii ei sunt trimisi intr-o calatorie fara destinatie precisa intial, si confirmata ulterior  ca fiind Siberia, in timp ce tatal ei ramane intr-un lagar. O poveste despre lupta pentru viata in care singura arma detinuta de Lina este iubirea.

Ruta a transmis emotie in fiecare cuvant despre cartea ei, aceasta este senzatia pe care mi-a lasat-o mie. A spus ca ¨Printre tonuri cenusii¨ nu este o carte numai pentru lituanienii care au suferit ci pentru toti oamenii din lume care au avut de a face cu totalitarismul. Una din afirmatiile care mi-au atras cel mai mult atentia a fost aceea ca ¨Printre tonuri cenusii¨a reusit sa uneasca oamenii dupa ce istoria ii despartise. Cartea a uni oameni care in timpul razboiului au fost in tabere diferite.

Alaturi de Ruta Sepetys a fost prezent si Ambasadorul Lituaniei in Romania, care a spus despre Ruta ca este cea mai buna ambasadoare a Lituaniei. Si Excelenta sa a avut in familie un caz de deportare in Siberia si a mentionat ca cel mai probabil una din doua familii din aceasta tara a fost afectata de deportari. In cazul familiei sale, unchiul si familia lui s-au intors in Lituania dupa 20 de ani si au putut revada una din fiice care ramasese in tara atunci cand ceilalti membri ai familiei au fost deportati.

Prezent la eveniment a fost si Stejarel Olaru, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, care a amintit de perioada 1941-1964, cand in Romania au avut loc deportari, cu scopul de a oferi sistemului comunist posibilitatea de a controla mai bine tara. Cine erau cei deportati? Propietari de terenuri si fabrici, farmacisti, cofetari, tarani care se opuneau colectivizarii, oameni din mediul politic sau din lumea religioasa. Acesta mi s-a parut in moment foarte interesant intrucat eu nu stiam foarte multe despre aceasta bucatica de istorie a tarii noastre si mica prezentare facutra de Stejarel Olaru mi-a trezit interesul.

Si doamna Gabriela Stoica, traducatoarea romanului a fost prezenta la eveniment si a vorbit putin despre ¨Printre tonuri cenusii¨ doar ca mi s-a parut ca a lipsit ceva in discursul dumneai.

Am avut parte si de un moment muzical sustinut de Sanziana Mandrut impreuna cu profesoara sa, un moment potrivit ambientului creat si foarte frumos.

La eveniment nu s-a discutat doar despre ¨Printre tonuri cenusii¨ ci si despre urmatoarea carte a Rutei Sepetys, ¨Salt to the sea¨, care va aparea in Romania in decembrie. Aceasta face parte tot din categoria fictiune istorica si spune povestea a doi baieti si doua fete ce lasa in urma tot ce au iubit vreodata. Actiunea are loc in vremea celui de-al doilea razboi mondial.

Leave a Reply