Carturia

Pentru iubitorii de carti.

De veghe in lanul de secara – J.D. Salinger

De veghe in lanul de secara JD Salinger

Titlu in romana: De veghe in lanul de secara

Titlu in engleza: The Catcher in the rye

Autor: J.D. Salinger

Apariție: 16 Iulie 1951

Nota: 3/5

Încăperi ferecate

O carte ce la prima vedere poate parea usoara si scurta ascunde in paginile ei mult mai multe lucruri importante. De veghe in lanul de secara ne spune povestea lui Holden Caulfield, in orasul New York, un oras care abia se recupereaza dupa razboi.
Holden face o serie de confesiuni sincere, fara nici o ezitare, despre esecul sau in scoala, despre regulile stricte impuse de familia sa traditionalista si despre experienta sa sexuala.
Mi se pare ca desi a fost scrisa in urma cu mai bine de 60 ani, are putea fi considerata aplicabila si azi, pentru ca trateaza subiecte actuale ale societatii, ale individului si ale vietii in general.
Holden e un baiat de doar 17 ani care, nu intelege societatea in care traieste si care la randu-i nu este inteles. Vede o gramada de oameni falsi care formeaza aceasta societate si care nu reusesc sa fie fericiti in adevaratul sens al cuvantului. Cred ca fiecare dintre noi ne-am regasit in persoana lui Holden, cel putin o data in viata.
Totusi, atunci cand am terminat cartea, mi s-a parut ca imi lipsea ceva, ca ar mai fi fost ceva de adaugat la povestea lui Holden, parca a fost lasata neterminata si asta m-a facut sa ii scad nota la final.
Cartea e foarte bine scrisa, fara sa ne dam seama contine multe idei filozofice dar care nu incarca fara rost si care nu dau impresia unei lecturi greoaie. Te invita la reflectare si este scrisa intr-un limbaj juvenil, usor.
In functie de asteptarile pe care le ai de la aceasta carte, ti se poate parea monotona si fara multa actiune, dar trebuie sa fi dispus sa intelegi ce se afla in spatele rebufnirii lui Holden si in spatele comportamentului lui.

Tags: , , , ,

13 responses to “ De veghe in lanul de secara – J.D. Salinger ”

 1. Bianca says:

  De veghe în lanul de secară este o carte foarte citită, dar puține persoane aleg să îi facă și o recenzie. E greoaie, dar intensă din punctul meu de vedere. Mie mi-a plăcut destul de mult.

 2. Gia Gianina says:

  Sunt de aceeasi parere cu Bianca, este o carte greoaie. Am incercat sa o citesc in anii de liceu, imi amintesc ca nu am reusit sa o duc pana la capat. Nici nu reprezenta un interes pentru mine la varsta aceea. O sa incerc sa ii dau o alta sansa acum, poate am sa o vad cu alti ochi 🙂 si asa sta in bilbioteca necitita :))

  • Pt mintea mea zbuciumata din liceu clar m-ar fi plictisit, doar visam la seria amurg… Cand am terminat cartea nu stiam ce sa cred, dar putin dupa aceea rotitele mele au inceput sa se invarta si mi-a parut rau de acel 3/5.

 3. Julie says:

  Nu auzisem de carte insa povestea descrisa de tine pare foarte interesanta si intriganta. Chiar imi plac povestile presarate cu idei filozofice si in general lucruri care te pun pe ganduri asa ca am s-o am in vedere.

 4. Lory's Blog says:

  Nu am incercat sa o citesc, dar sincer nu cred ca as avea rabdare acum…cel putin nu acum.

 5. Ghimpu Elena says:

  Am auzit de ea…si de cat de greoaie este. Chiar ma batea gandul sa o citesc 🙂

 6. Camelia C. says:

  Tin minte ca am incercat si eu s-o citesc prin liceu, dar dupa jumatate imi zbura mintea la altceva.
  Poate ca ar trebui sa mai incerc :))

 7. vyo vyoleta says:

  Nu am citit pana acum De veghe in lanul de secara, dar imi place rezumatul ei.

 8. Adela says:

  Am auzit si eu de ea si tot asa, toata lumea zicea ca e o carte greoaie. Dar ma rog, o sa ma apuc odata si de ea.. O am in vreo 3 variante si chiar nu merita uitata in biblioteca.

 9. Cristina says:

  Am citit-o si eu si mi-a placut.

 10. Foarte interesant ,pe mine m-ai convins , o sa o caut si eu.

 11. Ira says:

  Am citit pareri asa de diferite despre ea…unii spun ca e o capodopera, altii ca e extrem de plictisitoare si n-au putut-o termina. Cred ca din cauza asta am fost retinuta si nu m-a tentat, insa e drept ca nu m-am interesat niciodata sa aflu despre ce e vorba. Acum ca am descoperit la tine..parca i-as da o sansa, imi place subiectul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *